Scapă de frică și anxietate prin tehnica de conștientizare Next item Un experiment fascinant...

Scapă de frică și anxietate prin tehnica de conștientizare

Frica și anxietatea se pot simți ca și cum ni se întâmplă fără a avea cel mai mic control (pur și simplu e acolo, în interiorul nostru). Realitatea însă e cu totul alta, având de fapt mult mai mult control decât ne dăm seama.

Primul pas: Acceptați anxietatea
Da, exact!  Acceptați că aveți aceste stări și NU mai încercați să luptați cu stările de frică și anxietate.

Al doilea pas: Urmăriți anxietatea!
În loc să dați frâu liber stărilor de teamă și să vă scufundați adânc în ele, încercați să le priviți ca și cum ați urmări un documentar la televizor. Da, fiți propriul dvs spectator! Observați ce se întâmplă, când se întâmplă, ce declanșează, cum se ajunge aici… sau poate unde, cât de departe puteți ajunge? Urmăriți efectiv întregul film pentru a ști exact despre ce este vorba. Încercați să vă detașați cât mai mult și să nu vă implicați emoțional mai mult decat ar face-o un simplu spectator în fața unui film.

Al treilea pas: Puneți întrebări
Acum că aveți o imagine a tot ce se întâmplă din prisma unui spectator, treceți la a treia etapă. Puneți tot felul de întrebări pentru a încerca să identificați și monitorizați stările și în același timp răspundeți la ele. Un bun exemplu ar fi:
”Ce te-a declanșat? Prezența lui/ei sau ce a zis? Aha, deci ce a spus a declanșat. Am înțeles.
Ia sa vedem mai departe… Cum se manifestă? Aha, simt frica asta tăioasă!”
La început este posibil să avem multe răspunsuri cu ”nu știu”, însă cu cât exersați și puneți mai multe întrebări, cu atât veți fi capabili să răspundeți clar la ele.

Al patrulea pas: Dați o notă de la 1 la 10
După ce ați terminat cu întrebările, faceți o evaluare a intensității stărilor de anxietate. Folosiți o scară simplă de la 1 la 10.
Un exemplu: ”Aș zice că de data asta a fost un 7”. În mod intenționat faceți starea mai mică decât simțiți că aveți starea respectivă.
Apoi reluați pasul 3 cu întrebări. Mai așteptați un pic și dați din nou o notă. De data aceasta cu cel puțin 2 puncte mai puțin decât ultima. Și continuați tot așa până ajungeți la zero.
Cu cât scădeți nota, faceți și exerciții de respirație, inspirând și expirând mai profund. Când expirați, simțiți cum se elimină energia negativă cauzată de stările de frică și anxietate.

Continuați să puneți întrebări și să scadeți nota. Această metodă de lucru cu stările emoționale negative trimite un semnal puternic minții tale subconștiente că răspunsul său dramatic nu este de fapt necesar pentru că nu se întâmplă nimic deosebit.

În timp stările îți vor diminua considerabil intensitatea și dacă la început va trebui să coborâți de la 9-10 la 0, ceea ce va presupune un efort considerabil, în timp stările vor avea note din ce în ce mai mici și vă va fi din ce în mai ușor să le controlați.
E nevoie de timp, de exersare și îmbunătățire a tehnicii zi de zi,… dar imaginați-vă recompensele.

Vedeți și
CUM DEPĂȘIM SIMPTOMELE DE ANXIETATE

Psihoterapeut Bucuresti @Depyos
Psihoterapeut Bucuresti

Terapia Depyos - Alege psihoterapeutul și hipnoterapeutul din orașul tău!
/tehnica-de-constientizare-psihoterapeut-bucuresti/