Cum poate fi păcălită frica prin intermediul cifrelor Previous item Cum preluăm controlul... Next item Cum depășim simptomele de...

Cum poate fi păcălită frica prin intermediul cifrelor

Temerile de orice fel au un factor comun: de câte ori se manifestă  creează aproape instantaneu  un scurtcircuit funcțiilor creierului. Din acel moment devine foarte dificil să gândim clar, scenariile de teama intră pe pilot automat și devenim aproape in totalitate prada instinctelor.  Tehnica de mai jos vă ajută să preluați controlul situației și să păcăliți această emoție în câțiva pași simpli.

În faza incipientă, când se declanșează sentimentul de frică, încă mai avem un acces de bază la funcțiile creierului. Asta înseamnă că din momentul în care simțim că se instalează teama (de orice fel) avem la dispoziție cam 15 secunde să facem un exercițiu mental, înainte de a pierde total controlul.

Cum facem asta? Apelam la fascinația creierului uman pentru cifre. Numerele au fascinat omenirea de la începutul civilizației. Pitagora a descoperit că toate legile universului sunt ghidate de numere. Crearea conceptului de sisteme de numere este unul dintre principalele caracteristici ale civilizației actuale, iar fiecare dintre noi depindem de ele. Putem asocia un număr fiecărui eveniment din viata, căci toate au o dimensiune, o coordonată, o distanță, un număr de.., o dată, o oră, un minut, o secundă, o milisecundă. Toate se măsoară în cifre.
Dacă apelăm la numere, vom capta imediat atenția creierului. Simpla refocusare a minții umane la anumite cifre va dilua rapid emoția și va începe să vă calmeze.
Cum facem asta? Îi dăm un număr fricii, în funcție de intensitatea pe care o simțim, 10 fiind cea mai îngrozitoare frică posibilă și 1 diminuare totală a fricii, aproape de relaxare.

Când frica începe să se manifeste, întrebați-vă: „OK ce număr pe o scară de la 1 la 10 am acum? Oare sunt un 7 sau un 5?”
Puteți face un joc de cuvinte, întrebând frica în sine: ”Dragă frică, ce număr ai? Un 7, un 6?” Apoi puteți întreba chiar creierul ”Tu ce crezi dragă minte, ce număr are frica acum? Un 7 sau un 5?”
Făcând acest joc de cuvinte pe bază de cifre va reduce considerabil senzația de teamă, deoarece se creează un alt focus, bazat pe o fascinație a minții umane. Încercarea de a da o notă stării respective transformă o emoție puternică de frică într-una de curiozitate, de clasare a unei stări. Este ca și cum în loc să asistăm activ la un eveniment în sine (încărcat de emoții), vizionăm detașat o statistică a acelui eveniment și nimic mai mult.

Aceste întrebări reduc senzațiile de frică, diluează simțitor emoțiile și în mod automat ne fac mai calmi și mai raționali.
Continuați acest joc și micșorați numărul, imaginându-vă în același timp cum vă calmați, respirând adânc și expirând foarte ușor. Afirmați ”Ce-ar fi daca acum aș fi doar un 4, ba nu mai bine un 3 spre 2”, apoi continuați ” Ce zici dragă frică, acum ești un 2? Eu așa zic”
Cred că ați înțeles ideea. Din momentul în care o să ajungeți la 4 și mai jos veți prelua total controlul și vă va fi foarte ușor s-o aduceți la 1.

Depyos

Terapia Depyos - Alege psihoterapeutul și hipnoterapeutul din orașul tău!
/cum-poate-fi-pacalita-frica-prin-intermediul-cifrelor/